Terje Tvedt fortsetter å skrive om koronaen og mot smitteverntiltakene uten å forholde seg til ett eneste tall. ( https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/qA4EBz/koronastrategien-og-samfunnets-sunnhet ) Det blir som når nettets pandemifornektere, helt uten tallgrunnlag, fortsetter å påstå at Covid-19 bare er en mild influensa. Men sia jeg åpenbart har mye større respekt for tall enn professor Tvedt, får jeg prøve å hjelpe til litt:
I Storbritannia er det pr dato (23. april) registrert 127.345 dødsfall som skyldes Covid-19. Det utgjør 0,2 % av befolkningen. På litt over et år har pandemien krevd nesten en fjerdedel så mange britiske liv som 2. verdenskrig krevde på nesten seks år: Det er grunnen til at britene, i likhet med amerikanerne, begynner å sammenlikne pandemiens dødstall med krigens.
Tallet i Storbritannia ville ha vært enda mye høgere hvis ikke regjeringen hadde satt inn svært strenge tiltak for å begrense smitten – strengere enn noe vi har sett i Norge. Kritikken mot Johnsons regjering har likevel vært knallhard. Den har hovedsakelig gått ut på at myndighetene lot smitten få god tid til å spre seg i hele befolkningen før de satte inn særlig kraftige tiltak.
Mange andre land gjorde omtrent som Storbritannia: Nøle med tiltak inntil smitten hadde spredt seg til uhandterlige nivåer, slik at de ble tvunget til å stenge ned med midler som aldri ble aktuelle i Norge. Ifølge en studie fra det polytekniske universitetet i Madrid hadde Spania i 2020 en overdødelighet på over 24 %, sammenliknet med snittet for 2016 til 2019. Storbritannia hadde 17,9 % overdødelighet; Norge hadde 0,1 %.
Hvis Norge hadde hatt proporsjonalt like mange koronadøde som Sverige, ville det nå ha vært registrert 7.448 dødsfall her i landet – ikke 735, som er det faktiske tallet. Tvedt klarer ikke å se at det ene er noe bedre enn det andre. Han har heller ikke forklart hvilke samfunnsverdier Sverige har ivaretatt så mye bedre enn Norge at et forholdstall på over 10 i antall døde blir mindre viktig.
Enkelte bortforklarer forskjellen mellom Sverige og Norge med at nordmenn bor spredtbygd, i motsetning til svenskene. Ifølge SSB bor 82 % av oss nordmenn i byer og tettsteder, mot 87 % av svenskene. Andre tyr til «flaks» som forklaringsmodell, og fjerner dermed grunnlaget for enhver diskusjon.
Selvfølgelig er det ikke mulig for noen regjering å garantere innbyggerne evig liv. Så når Tvedt tillegger meg at jeg gjør «friheten fra trusler mot liv og helse» til et absolutt krav, overordnet alt annet, så vrangtolker han meg inntil det absurde. Som en annen debattant har påpekt: Avveining mellom forskjellige personers frihet og rettigheter må gjøres ut fra forholdsmessighet. Men i den avveiningen må liv og helse veie tungt, sjøl om det er nærliggende for mange av oss å tillegge andres helse litt mindre verdi enn vårt eget velvære.
Tvedt ordlegger seg som om myndighetenes koronatiltak utgjør trusler mot demokrati og ytringsfrihet, uten å påpeke en eneste begrensning i ytringsfriheten eller i våre demokratiske rettigheter. Uten dokumentasjon blir slik bekymring fortsatt bare synsing.
Det er dessuten verdt å merke seg at bekymringen for ytringsfriheten kommer fra en person som på kort tid har ytret seg over tilsammen 6,75 helsider på landets mest leste debattsider om samme sak. Så om ytringsfriheten her i landet er alvorlig truet, har trusselen ennå ikke nådd helt fram til professor Tvedt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar