lørdag 21. august 2021

Smitten øker. Må vi stenge ned igjen?

 

Smitten øker igjen. Likevel tar styresmaktene situasjonen med fatning: Norge kan etter all sannsynlighet oppheve de siste restriksjonene i løpet av september, sier Høie, og pådrar seg straks beskyldninger om at slike løfter bare er valgkamputspill.

For min del anser jeg beskyldingen om valgkamputspill som et valgkamputspill. Høie tar alle nødvendige forbehold, slik kan bruker, og han har ryggdekning av fagfolk som sier omtrent det samme. Han har en historikk for å uttale seg oppsiktsvekkende ærlig (til politiker å være). Ikke er han på valg heller, men han har et rykte som skal leve videre også etter valget. Hvis han sier at det er mest sannsynlig at det vil være forsvarlig å åpne for fullt i løpet av september, så er det nok akkurat det han meiner også. Og slik som sentralbanksjefen informerer om en sannsynlig rentebane, slik han ser den nå, slik informerer helseministeren om en sannsynlig bane for åpning. Det er en del av jobben hans.

Enkelte skribenter mistenker regjeringa for å levere ei giftpille til statsminister Gahr Støre. Resonnementet er at hvis Ap med tilhørende herligheter (hvem som nå kan regnes til «herlighetene» på det tidspunktet) vinner valget, så får han den sure jobben med å stenge ned igjen, etter at Solberg har lovet fullt frislepp. Da kan han ha det så godt, da! - Jeg trur ikke på sånne spekulasjoner heller: Politikere flest i dette landet er ikke så «smarte» som denne spekulasjonen antyder – så dumme er de ikke. Intrigen hører hjemme i rollespillet Junta, ikke i traust norsk politikk.

Høies resonnement bygger på følgende:

  • Sjøl om smitten øker, er det få som blir alvorlig sjuke. Det kommer av at det er flest unge som blir smittet, fordi de fleste i øvre aldersklasser er fullvaksinert.

  • Innen utgangen av september vil så godt som hele den vaksne befolkningen, og en god del av ungdommene, være fullvaksinert.

  • Smitten vil fortsatt være der. Men på grunn av vaksinering og tidligere gjennomlevd smitte vil den ikke lenger gi særlig store helseskader. Dette blir et virus vi venner oss til å leve med, akkurat som influensa.

Resonnementet er greitt, men det er et par haker ved det:

  • Vaksinen gir langtfra 100 % immunitet. Det ser ut til at den ikke virker fullt så godt mot deltavarianten, som nå har erobret omtrent hele markedet. Muligens vil den virke enda mindre effektivt mot den neste varianten, og den neste, og...

  • Det oppstår stadig nye varianter. Mutasjoner er kopieringsfeil, og i løpet av én enkelt infeksjon i én enkelt person skjer det mellom 100.000 og 100.000.000 slike kopieringsfeil, ifølge en kilde som har regnet grundig på slikt: «The total number and mass of SARS-CoV-2 virions», https://www.pnas.org/content/118/25/e2024815118 . (Jeg har ikke kompetanse til å vurdere disse beregningene – det har kanskje du. Men studien er publisert i «Proceedings in the National Academy of Sciences», og da er den ikke helt på jordet.) De fleste kopieringsfeil er harmlause, og det trengs kombinasjon av mange sånne feil for å få fram en helt ny variant. Men i det lange løp overlever de variantene som klarer seg best i kampen mot vaksiner og andre hindringer – sånn virker evolusjonen.

  • Daglig registreres det en snau million nye infeksjonstilfeller i verden: https://www.worldometers.info/coronavirus/ . Antall uregistrerte er nok minst like stort. Gang ut med antall kopieringsfeil pr. infeksjon, så ser du hvor det bærer hen. Før eller seinere flater det nok ut, men hold ikke pusten: Det er laaangt igjen, blant annet fordi vaksinering fortsatt er et privilegium forbeholdt de aller rikeste, altså sånne som oss.

  • Det blir altså stadig flere nye varianter. Dermed øker også risikoen for at den neste varianten som overtar markedet også vil være ekstra ufyselig. Viruset har riktignok ingen særlig fordel av å være ufyselig, men hvis ufyseligheten ikke utgjør noen ulempe heller, så sprer den seg hvis den er mer smittsom og vaksineresistent enn forrige utgave. Hvis en slik variant dukker opp i Novosibirsk eller i Bogota, så kommer den snart til et kjøpesenter nær deg.

Dermed kan det hende at deltaviruset viser seg så plagsomt at det blir nødvendig å stenge ned samfunnet enda en gang, uansett hva Høie sier i dag. Det er derfor han tar forbehold, akkurat som sentralbanksjefen.

Følgende kan også hende: En fullvaksinert befolkning vil møte stadig nye varianter med stadig nye tilfeller av mild forkjølelse. Sjukefraværet kan gå litt opp, men få blir alvorlig sjuke. På den måten blir befolkningens immunforsvar mot nye utgaver av Covid-19 oppgradert fortløpende, akkurat som når vi møter stadig nye utgaver av influensa. Hvis vi – som New Zealand – stenger ALL smitte ute, så blir kanskje ikke befolkningen tilvendt de nye variantene på naturlig vis, sjøl om vi i utgangspunktet er fullvaksinerte.

Virologi og mikrobiologi er svært krevende fagfelt. Det veit jeg, etter å ha prøvd å lese noen rapporter om mutasjonsfrekvenser hos virus. Jeg skjønner ikke bæra av de lange utredningene, for jeg har ikke det faglige grunnlaget. Det er det andre som har, og da overlater jeg til dem å sette opp beslutningsgrunnlaget når det skal gjøres et vedtak. Å meine noe stikk motsatt av det fagfolk flest meiner minner om hobbykirurgi pr korrespondanse.

Jeg registrerer dessuten at heller ikke virologene har bastante synspunkter på åssen Covid-19 kommer til å utvikle seg. Da trur jeg det er ganske dumt av både deg og meg å være alt for skråsikker også. Regjeringen og helsemyndighetene har til oppgave å manøvrere i en usikker verden, basert på den kunnskap som til hver tid er tilgjengelig. Hittil har de klart det svært godt; jeg ser i hvert fall ingen som har klart det bedre.

Må vi stenge ned landet igjen? Det veit jeg ikke. Det veit ikke du heller. «Lytt til erfarne fjellfolk,» står det i fjellvettreglene. En får så her.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar