Talspersonen for Norsk Hytteeierforening er bekymret: Noen hytteeiere har opplevd seksdobling av strømprisen! Skrekkeksemplene omfatter hytteeiere som har måttet betale over 2.000 kroner for en måned. Talspersonen krever at strømkompensasjonen skal gjelde hytter også, for «dette er nok en situasjon som er kommet for å bli». Da blir det mindre attraktivt å eie hytte, og det vil føre til at det blir bygd færre hytter, meiner han.
Rekk opp handa, alle som synes det er trist hvis tempoet i nedbygging av natur blir bremset litt! Men jeg trur han tar feil, dessverre. Folk som betaler noen millioner for en heltidsbolig som kalles «hytte» lar seg ikke skremme av et par tusen kroner for strømmen. (De skrur vanligvis strømmen av og på med mobilen, så hytta bruker nesten ikke strøm når ingen er der.)
Som eier av Kvernvoldssetra synes jeg selvfølgelig at strømregninga er blitt stiv i det siste. Men jeg har ikke klart å mobilisere noe samfunnsøkonomisk argument for at jeg skal få billigere strøm der også, i tillegg til den kompensasjonen jeg får her jeg bor. Men hvorfor ikke? Alle bør jo få kompensasjon for alt.
I 2020 fikk næringslivet kompensasjon for tap de ble påført av alle slags koronatiltak. Ifølge oversikten fra Dun og Bradstreets, som «Aftenposten» publiserte 17. januar, gikk det ikke fullt så ille som nesten alle varslet at det ville gå: Resultatgraden for alle bransjer under ett gikk opp fra 5,4 % til 7,2 %. Størst var framgangen i «Kultur og underholdning», fra 4,5 % til 12,1 %! Sånn kan det gå når den snille Staten tar utgiftene og kompenserer gavmildt for bortfall av inntekter. Og er det noen bransje som har sluppet til i mediene med klaging over tapt lønnsomhet, så er det «Kultur og underholdning».
Det skal sies at oversikten dekker bedrifter med mer enn 1 million i omsetning. Enkeltpersoner kan altså ha kommet mye dårligere ut. Men andre enkeltpersoner har kommet mye bedre ut – det gjelder særlig direktørene. Flyselskapet «Norwegian» måtte reddes i et par omganger, og noen av støttemidlene gikk med til å gi direktørsjiktet ekstra millionbonuser for at de skulle fortsette å være direktører. Bonusene kom i tillegg til lønna, som var til å leve av allerede.
Og nå melder «Dagens Perspektiv» at bonusutbetalingene i næringslivet i 2021 økte med mer enn 6 milliarder. Sånne bonuser betales oftest basert på økonomiske resultater, det vil si inntekter minus utgifter. Kompensasjonene er inntekter, og har altså bidratt til å sikre større og flere bonuser enn noen gang tidligere.
Det er alltid ei krise! Først koronaen, nå strømmen, og snart kommer antakelig økonomiske straffereaksjoner mot Russland. Da blir det slutt på lakseeksporten østover, og da må jo oppdrettsmilliardærene få kompensasjon. - Og uansett hvor mange milliarder den til hver tid sittende Regjering punger ut med i kompensasjon, så finnes det alltid populister (Rødt, SV, FrP) som forlanger at den må punge ut mer. Og sia de holder mindretallsregjeringene som gisler, så bruker de å få viljen sin. Det gjaldt under Solberg, og det gjelder under Støre.
Vi svømmer jo i penger her i landet! Det er fritt fram å forsyne seg fra avkastningen på «Norges Pensjonsfond Utland». Oljefondet, med andre ord.
Oljen og gassen utgjør ressurser som kommer til å ta slutt. Naturen bruker hundre millioner år, minst, på å erstatte de rikdommene vi har pumpet opp. Derfor ble det vedtatt at oljefondet skulle sikre avkastning til etterkommerne våre i all overskuelig framtid. Populister, derimot, ser sjelden lengre fram enn til neste strømregning, og de bruker å få viljen sin.
Og det kommer alltid en krise.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar