søndag 15. januar 2023

Kulturkjendisen, statsministeren og strømmen

Jan Kjærstad får to helsider i Aftenposten til å drodle rundt populære misoppfatninger om strøm, og til å stille spørsmål til statsministeren basert på disse misoppfatningene.

Om kassadame Kari Evensen hadde skrevet den samme artikkelen, ville debattredaktøren i beste fall ha bedt henne skrive den ned til en notis på ti linjer, men sannsynligvis ha refusert den i sin helhet. Men kulturkjendiser har helt andre ytringsmuligheter enn kassadamer, også om ting de ikke har satt seg inn i. Da må statsministeren også få to helsider til å svare på misoppfatningene.

De populære misoppfatningene koker ned til to antakelser, som populister i de fleste småpartiene (herunder også SP) baserer seg på hver gang de raljerer med strømpolitikken:

1: Norge har ubegrenset elektrisk kraft til befolkningens egne behov, bare vi ikke selger den til utlandet.

2: Strømkablene tømmer landet for strøm, og det er grunnen til de høge strømprisene.

Hvis vi stenger strømkablene til utlandet og vedtar en strømpris på 30 til 50 øre pr Kwh vil altså alt bli bra igjen, og regjeringspartiene får igjen sin gamle oppslutning, ifølge disse populære feiloppfatningene.

NVE gir ukentlig ut rapporter om strømsituasjonen i Norge. (Se f eks https://www.nve.no/media/14955/2022_52_kraftsituasjonen.pdf )De er lett tilgjengelige og skrives på forståelig norsk, og de inneholder så mange tall som man bare kan ønske seg. Av disse rapportene framgår bl a:

1: I Sør-Norge (det er her vi har hatt størst problemer med strømprisene) har kraftverkene produsert 20 Twh mindre i 2022 enn i 2021. Etter overforbruk i 2021 og en nedbørsfattig sommer har det vært nødvendig for å fylle opp magasinene til et nivå som ivaretar forsyningssikkerheten. Og det er blitt mulig ved at nettoeksporten er redusert med 12 Twh, og ved at vårt eget forbruk er redusert med 8,3 Twh.

2: Sør-Norges nettoeksport for hele året var redusert til 1,4 Twh. Det har altså vært importert nesten like mye kraft som det har vært eksportert, og i lange perioder, både i august-september og mot slutten av året, har vi hatt netto import av kraft. For siste uke i året skriver NVE: «Den store nedgangen i produksjon gjorde at 41 prosent av forbruket i sør vart dekt av import i veke 52. Noreg har aldri importert meir kraft i løpet av ei veke enn i veke 52.»

Norge er altså avhengig av at vi kan importere strøm i perioder. Strømkablene virker begge veger, og det er temmelig urealistisk å stenge dem for eksport, men ikke for import. Videre:

Hvis strømprisen til forbrukerne hadde vært like behagelig som vi er vant til, ville vi ha brukt like mye også. Da ville fyllingsgraden i magasinene i Sør-Norge ha vært nede mot 50 %, og forsyningssikkerheten ville ikke ha vært ivaretatt.

Vi kan altså verken stenge strømkablene til utlandet eller regulere ned strømprisene til et behagelig nivå uten å skape store forsyningsproblemer i vårt eget land. Dette kunne Aftenpostens egne journalister lett ha funnet ut av, som grunnlag for alminnelig folkeopplysning.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar