lørdag 6. juni 2020

Kokko-høyre og konspirasjoneneDu skal ikke bevege deg lenge i sosiale medier og i de «alternative» nettavisene før du møter konspirasjonsteorier og alternative fakta. Noen av dem er fikse ideer med evig liv: Månelandinga var bare filmtricks; Jorda er egentlig flat, og her er bevisene; Elvis lever. Sir Paul, derimot, er død, og det er hans dobbeltgjenger som har opptrådt de siste 50 år. Sånne ting.

Andre konspirasjonsteorier er farligere. Her er noen slike:
 • Covid-19 er bare som en mild influensa. Koronahysteriet hausses opp av massemediene og legemiddelindustrien. Denne milde sjukdommen kan enkelt forebygges og kureres med D-vitaminer. Hvis noen få likevel dør, så er det bare de eldste og svakeste, og det er i samsvar med darwinismens «survival of the fittest». (Kommentar: Det siste står det ingenting om hos Darwin. Derimot har nazistene sagt og skrevet mye om det. Hittil er ca 400.000 døde rapportert i hele verden, ifølge nettstedet Worldometer, og vi veit at i nesten alle land er det stor grad av underrapportering.)
 • Vaksiner kan forårsake autisme og er helt unødvendige. Alle vaksiner som utvikles mot Covid-19 kontrolleres av Bill Gates, som håper å tjene enorme summer på dem. (Kommentar: Vaksiner redder påviselig millioner av liv. Gates donerer store summer til utvikling av vaksiner, også mot Covid-19. Han kontrollerer ingen av disse prosjektene.)
 • Forestillingen om menneskeskapt oppvarming er en svindel som FNs klimapanel og korrupte forskere står bak, fordi de tjener store summer på klimahysteriet. Beviset finnes bl a i dokumentarfilmen «The Great Global Warming Swindle». (Kommentar: Det er aldri blitt forklart hvordan klimaforskere og meteorologer kan tjene store summer på å påvise global oppvarming, eller hvem som betaler alle bestikkelsene. Den 10 år gamle «dokumentarfilmen» ble revet i fillebiter av forskere straks den ble vist. Hver eneste påstand i filmen blir tilbakevist i den grundige gjennomgåelsen «The great global warming swindle is itself a fraud and a swindle», se http://www.durangobill.com/Swindle_Swindle.html ).
 • Det internasjonale klimaikonet Greta Thunberg er et forvirret lite Asperger-barn. Skjulte krefter utnytter henne til å spre klimahysteri. Hun burde skjermes mot den kyniske måten hun blir brukt på. (Kommentar: Denne stakkarsliggjøringa veksler med ondskapsfulle karikaturer som latterliggjør Thunberg i stedet. Hun er 17 år og blir ikke «brukt» av noen. Hun framstår som usedvanlig uredd, velformulert og kunnskapsrik, og støttes av blant andre David Attenborough, som heller ikke blir «brukt» av noen.)
 • Demonstrasjoner og opptøyer i USA påstås å være utløst av politivold og rasediskriminering. I virkeligheten finnes det ikke diskriminering i USA, og opptøyene skyldes at presidentens fiender betaler organiserte bander for å reise til byene og lage bråk. (Kommentar: De fleste studier har konkludert med at rasediskriminering pågår den dag i dag. Det finnes ikke fnugg av bevis for at bråkmakerne blir betalt for å lage bråk; alt tyder på at de gjør det helt gratis.)
 • Globalistene, anført av finansmannen George Soros, finansierer svarte hatgrupper for å ødelegge USA. Det framgår av et intervju som Soros ga til tyske Bild i 2014. Det er altså Soros og andre fiender av presidenten som finansierer bråkmakerne, og det gjør de for å ødelegge USA. (Kommentar: Noe slikt intervju finnes ikke i Bilds arkiver. Den engelske «oversettelsen» blir stadig resirkulert i høyreekstreme miljøer, til tross for at påstanden er blitt faktasjekket og tilbakevist mange ganger.)
 • Muslimene arbeider i det skjulte for å overta Europa, og de samarbeider med sosialdemokratiske partier om å nå dette målet. (Kommentar: Noen sånn «plan» er aldri blitt påvist. Muslimer er akkurat som kristne og ateister på den måten at de er individer, og hvert individ har sine egne livsmål og sin egen virkelighet å forholde seg til. Teorien minner i foruroligende grad om en tilsvarende teori om «jødene» som var populær fram til krigen, i stor grad basert på falsumet «Sions Vises Protokoller», som ble laget og spredt av tsarens hemmelige politi. Muslimteorien, også kjent som teorien om «Eurabia», var som kjent motivet bak terroraksjonen i 2011.)
 • De store nyhetsbyråene, avisene og fjernsynsstasjonene – MSM, «Mainstream Media» – skjuler hva som egentlig foregår her i verden. Særlig i USA, hvor de promoterer rasekrig for at presidenten skal få skylda. Men også her i landet blir vi hjernevasket av koronahysterikerne, klimahysterikerne, muslimvennene, innvandringsvennene og antitrumperne i NRK, Aftenposten, TV2, VG, Dagbladet og så videre. Vi må gå til alternatie media for å finne de sannhetene som MSM skjuler: Resett, Document.no, HRS, Steigan. (Kommentar: Noe bevis for den verdensomspennende konspirasjonen mellom journalister og medieeiere framlegges ikke. Den forutsettes å være sjølinnlysende.)

Den som trur på én konspirasjonsteori, har lett for å tru på flere, viser det seg. Det henger muligens sammen med personlighetstype; i hvert fall dreier det seg om noe langt mer grunnleggende enn sunn skepsis, som vi alle bør ha overfor både politikere og medier. En konspirasjonsteoretiker er jo ute av stand til å mobilisere skepsis i det hele tatt overfor sin egen yndlingsteori. I hvert fall ser vi at konspirasjonsteorier opptrer i klynger. Hele den ovenstående buketten blomstrer i omtrent de samme miljøene. De fleste sirkulerer i diverse Alt. Right.-grupper i USA og spres til likesinnete i europeiske miljøer. De dukker også opp i Norge, av og til i elendig oversettelse, og her i landet er det ofte de samme folka som sprer dem.

Disse folka ser den politiske virkeligheten som en eneste stor svindel som bare de sjøl er klarsynte nok til å gjennomskue. Virkeligheten er at vi andre føres fullstendig bak lyset av falske medier, mens skjulte makthavere – storkapital, globalister, finansinstitusjoner, mektige enkeltpersoner – styrer alt som skjer. Politikere og samfunnsinstitusjoner er enten nyttige idioter eller medsammensvorne, og i alle tilfeller helt ubrukelige, noe som kommer klart til uttrykk ved måten politikere og andre kjentfolk blir omtalt på. «Hønsehjerne» er ett av de mildeste uttrykkene som brukes. Ofte hagler det med karakteristikker som «landsforræder», «muslimhore», «klimaidiot», «svindler», «sjarlatan». Det er ikke langt mellom de åpent rasistiske tiradene, ofte formulert med haltende rettskriving og grammatikk.

Samlet har vi å gjøre med «det nye høyre» i fri utfoldelse – det vil si alle slags sære grupper og personer som svever i det ultrafiolette området fra ytterkanten av FrP, til SIAN, Nordisk Forsvarsallianse og videre utover. Kokko-høyre, med andre ord.

Fellestrekk for alle avarter av kokko-høyre er: Antiglobalisme, innvandringsmotstand som slår over i innvandrerhat, nasjonalisme som slår over i sjåvinisme, politikerforakt, intens mistillit til all forskning eller journalistikk som motsier egne oppfatninger. I hvor stor grad det enkelte symptom opptrer avhenger av hvilken yndlingsteori som er viktigst i personens eller gruppas bilde av virkeligheten.

Historisk har politiske konspirasjonsteorier utløst både folkemord og terrorhandlinger. Vaksinemotstanden og forestillingene om Covid-19 kan i verste fall få alvorlige konsekvenser for folkehelsa, og påstander om «klimakonspirasjonen» har utvilsomt bremset klimaarbeidet, i hvert fall i USA. Vrangforestillinger om muslimer og innvandrere fostrer diskriminering av helt uskyldige mennesker – og så videre.

Du kan ikke «vinne» en diskusjon med en konspirasjonsteoretiker om teorien hans. (Eller hennes, skjønt de fleste er «han» - ofte sure, gamle menn på gutterommet.) Du møter nemlig en massiv mur av det psykologene kaller «bekreftelsessyndromet», det vil si at ethvert angrep eller motargument blir en bekreftelse på at teorien er korrekt. Du bør likevel levere saklige argumenter og opplysninger ut i det offentlige rom for å hindre at smitten sprer seg. De fleste noenlunde balanserte mennesker vil jo helst slippe å se virkeligheten som en eneste stor sammensvergelse.

Kokko-høyres virkelighet er kanskje et godt tilfluktssted for paranoikere, men ikke for særlig mange andre. Det vil være ødeleggende for samfunnet hvis konspirasjonsteorier og «alternative fakta» får en stor plass i samfunnsdebatten.


1 kommentar:

 1. Jeg har lest litt på Document og Resett i det siste. Det kan vel forekomme at de noen ganger løfter fram gyldige perspektiver og interessante fakta, men alt må ettergås, og det meste av tiden er det som å betrakte verden gjennom et narrespeil. Det er et sært, forvrengt verdensbilde som fremkommer. Hans Rustad på Document ser ut til å ha som sitt store kall at han skal være Donald Trumps fremste apologet i Norge, og ellers formidle virkelighetsoppfatningen til amerikanske Fox News.

  Det er særlig to store onde fraksjoner her i verden, slik disse folkene ser det: muslimene og den vestlige "eliten", og disse to er i en eller annen slags allianse. Muslimene er forkjempere for en fascistisk ideologi forkledd som religion, og ALT galt som hender i innvandrermiljøer, tilskrives uten videre islam. Hvis en bande innvandrergutter begår vold eller selger dop, så er dette visstnok å anse som ISLAMSK vold og ISLAMSK dopsalg. (Om noen med etnisk norsk bakgrunn gjør det samme, er det derimot ganske enkelt vold og dopsalg.)

  "Eliten" er det andre store skjellsordet. Vi skal tydeligvis se for oss noen overutdannede, virkelighetsfjerne, rotløse mennesker som på en eller annen måte samtidig er supersleipe og uendelige naive, men som uansett har endt opp med å ha stor makt i vestlige samfunn. De kjører Vesten rett i grøfta, først og fremst med masseinnvandring som virkemiddel. Motsatsen til "eliten" er "vanlige folk" (sånne som leser Resett og Document og er veldig sinte på muslimer). En herre som Donald Trump, født med gullskje i munnen, er pussig nok ikke en del av "eliten", men kan isteden bli utropt til den lille manns forsvarer. Nettopp ...

  Ellers er fiendebildene litt vekslende. Disse "vanlige" folkene er generelt skeptiske til feminisme og homoagenda, men hvis det skulle være MUSLIMER som undertrykker kvinner og sier nei til homorettigheter, er Resett- og Document-gjengen plutselig blitt progressive til tusen. Min fiendes fiende er min venn.

  SvarSlett