søndag 7. mai 2023

Ap lover: Europas billigste kraft fra Europas dyreste kraftverk!

 

På Aps landsmøte ble det gitt mange fagre løfter. Ett av de fagreste, som forente både regjering og strømopprørerne fra Giskeland, var næringsministerens løfte om at «strømprisene skal ned. Og de skal være lavere i Norge enn i Europa.» ( https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/9zMOMW/siste-ap-landsmoetet-enig-om-stroempolitikken )

Skal han få til det, har han bare tida og vegen, og knapt nok det. For i Europa bygges det ut fornybar kraft i stadig større tempo, og i Norge bygges det ingenting. Ifølge eksisterende planer og prognoser skal det bygges ut 129 GW i Europa i perioden 2023 til 2027. Det gir tilsammen over 500 Twh pr år i økt produksjon. Prognosen for 2030 sier litt over 300 GW (ca 1.200 Twh pr år). Og i Norge? 0,06 GW. https://energiogklima.no/nyhet/her-blir-det-bygd-ut-mest-vind-i-europa-de-neste-fem-arene/

Javisst, men så skal det deles ut områder til utbygging, har regjeringa lovet: Sørlige Nordsjø II som skal gi 1,5 GW, og Utsira Nord som også skal gi 1,5 GW. Og innen 2040 skal det være delt ut arealer for tilsammen 30 GW (ca 120 Twh), ifølge regjeringa, som sjøl meiner at dette er svært ambistøst.

Og det blir jo bare ti år for seint, sett i forhold til Europa forøvrig. I tillegg kommer at i Europa bygges 2/3 av kraften ut som landbasert vindkraft, som er den billigste fornybare kraften det er mulig å skaffe: Kostnaden er under 30 øre pr. Kwt, ifølge NVEs beregninger. Det meste av den norske kraften, derimot, skal skaffes fra flytende havvind. Det koster i dag ca 3 ganger så mye som vindkraft på land. Det kommer den til å gjøre i 2030 også, ifølge samme kilde. ( https://www.nve.no/energi/analyser-og-statistikk/kostnader-for-kraftproduksjon/ )

Altså: Vi skal bygge ut fornybar kraft til en kostnad som er mye høgere enn kostnadene ellers i Europa, men ut til industri og forbrukere skal denne kraften bli billigst i Europa. Vi skal dessuten levere den nye kraften ti år seinere enn resten av Europa.

Det er lov å håpe på julenissen, eller kanskje heller subsidienissen. For massiv subsidiering vil være den eneste måten norsk, flytende havvind kan bli «billigere» enn europeisk landvind, og følgelig den eneste måten næringsministeren kan klare å oppfylle løftet sitt, gitt de eksisterende planene. Og oljefondet kommer til å fortsette å gi stor avkastning, både i 2030 og i 2040. Noe må jo avkastningen brukes til – hvorfor ikke som subsidier til ei næring som kunne ha gått med store overskudd for egen motor?

Vindenergi er en utømmelig ressurs som kunne gi Norge store, løpende inntekter i all overskuelig framtid. ( http://kvernvold.blogspot.com/2020/10/norge-kan-leve-av-energisalg-i-all.html ) Men både regjeringa og omtrent alle partier har som kjent kapitulert overfor populistene i «Motvind» og andre steder, sånn at det er effektiv slutt på utbygging av vindkraft på land. Dermed er det fullt mulig å gjøre også denne inntjeningsmuligheten om til et varig pengesluk.

Og nå går det nok mot stenging av vindparken på Fosen også. Sann mine ord!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar