mandag 14. august 2023

Varmere, våtere, villere: Slik vil det fortsette.

 

Faktafornekterne i INP, Norgesdemokratene og deler av FrP harselerer over at ekstremværet Hans blir omtalt som ekstremvær. Det samme gjør kokko-høyre og kokko-venstre forøvrig, fra Dokument til Steigan. «Uvær har det alltid vært! Varmebølger har kommet og gått!»

Det siste har de forsåvidt rett i; vi beveger oss kanskje inn i en periode som likner det Paleosen–Eosen-termale maksimum som begynte for 56 millioner pr sia. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Paleocene%E2%80%93Eocene_Thermal_Maximum ) Hvis det skjer, blir store deler av planeten ubeboelig for sånne sarte vesener som oss. Jorda klarer seg fint; den er robust. Det er ikke vår moderne sivilisasjon, så den kommer til å bryte sammen.

Tegn i tida: Når vi ser på gjennomsnittet for planeten, ligger 2023 an til å bli det varmeste året som noen gang er målt – klart over 2022, som var det varmeste hittil. ( Se tall og graf fra University of Maine; https://climatereanalyzer.org/clim/t2_daily/ .) I juli ble det satt globale varmerekorder fire dager etter hverandre. Den nyeste rekorden er på 17,23 grader C, noe som er et hav over forrige rekord fra 2016. (Som vanlig vil noen innvende: Det kommer jo an på hvor du måler! Javisst. Men alle slike gjennomsnittsberegninger baserer seg på målinger på samme sted, med samme metode, år etter år etter år. Det er ikke slik som faktafornekterne kanskje trur, at en verdensomspennende konspirasjon av korrupte meteorologer flytter termometrene til stadig varmere plasser for å kunne måle stadig høgere gjennomsnittstall.)

Flere fakta: Juni i år var den varmeste junimåneden som noen gang er målt. ( https://climate.copernicus.eu/copernicus-record-north-atlantic-warmth-hottest-june-record-globally ) Juli var den varmeste måneden som noen gang er målt. ( https://climate.copernicus.eu/july-2023-global-air-and-ocean-temperatures-reach-new-record-highs ) Ekstrem varme og tørke i Sør-Europa førte til ekstrem fordamping, og den dampen kom ned igjen lengre nord i form av Hans. På Hawaii har ekstrem varme og tørke ført til den verste katastrofebrannen i landets historie.

Hans var en ganske snill fyr, til ekstremist å være. Han kommer til å bli fulgt av stadig nye og verre ekstremværhendelser, også i Norge. Vi veit ikke når de kommer, bare at de kommer.

Hvordan kan jeg påstå det? Av to grunner:

For det første fortsetter verdens utslipp å øke. Det er ikke bare Norge som aldri når sine utslippsmål. Det er ikke alle som prøver å redusere utslippene en gang.

I Norge gikk utslippene i fjor ned med 0,5 prosent. Regjeringen har lovet at vi skal ned med 55 prosent innen 2030 – altså 110 ganger så mye som i fjor, i løpet av 7 år. ( Se https://miljostatus.miljodirektoratet.no/tema/klima/norske-utslipp-av-klimagasser/ )

En flink fyr jeg kjenner har beregnet at for å klare 55 % nedgang i utslipp av klimagasser, må vi elektrifisere transport, industri og alt annet i et omfang som krever en økning på 36 Twh i året i utslippsfri energi – i tillegg til den ekstra energien som trengs til ny industri (og til stadig mer kravstore og misfornøyde forbrukere). Det vil hovedsakelig si vindkraft på land. (Havvind tar lengre tid og er mange ganger så dyrt å bygge ut.) 36 Twh er mer enn 10 ganger produksjonen fra vindmøllene på Fosen! Det kommer til å bli gjort, men motstanden og rettssakene vil bremse utbygging med mange år. Se for deg protestene fra Motvind, Naturvernforbundet, Samenes Riksforbund, FrP og Rødt! (Eventuelt også SP, straks de er ute av regjering.) Jeg er en stor beundrer av Ella Marie. Men jeg gleder meg ikke til talene og gratiskonsertne hennes i nye lavvoleirer foran Stortinget. - Og globale utslipp? Verden satte ny utslippsrekord i 2022. ( https://energiogklima.no/klimavakten/globale-utslipp/ ) Det kommer den til å fortsette å gjøre i flere år framover.

For det andre: Sjøl om alle utslippsmål ble nådd, om alle klimagassutslipp ble avsluttet i morgen, ville global oppvarming fortsette på grunn av den mengden klimagasser som allerede er i atmosfæren: CO2-innholdet er nå 420 deler pr million, mot 280 i før-industriell tid. Og metaninnholdet er 1900 deler pr milliard, mot 700 før den industrielle revolusjon. Dette gjør at kloden vil fortsette å bli varmere, helt til den er så varm at den stråler ut like mye energi som den mottar fra Sola.

Klimaforskere bruker en parameter som kalles «Earth Energy Imbalance» (EEI). Denne er nå målt og beregnet til sin aller høgeste verdi noensinne, 1,36 W/m2 (se https://theconversation.com/global-average-sea-and-air-temperatures-are-spiking-in-2023-before-el-nino-has-fully-arrived-we-should-be-very-concerned-207731 ). Det betyr at Jorda hvert sekund tilføres et energioverskudd som tilsvarer 11 Hiroshima-bomber. Når Jorda tilføres et energioverskudd, blir den varmere, akkurat som veggen når du retter vifteovnen mot den. Enkel bruk av Stefan-Boltzmanns strålingslov viser at dette overskuddet stråles ut igjen hvis verden blir 0,4 grader varmere. Men Stefan-Boltzmann sier ingenting om vanndamp, som er en mye kraftigere drivhusgass enn CO2, Og når det blir 0,4 grader varmere, blir det 3 % mer vanndamp i atmosfæren. Mer vanndamp gir mr oppvarming. Det fører til mer vanndamp, som fører til mer oppvarming, som ... - Vi må regne med at vanndampen gir minst like mye oppvarming som øvrige drivhusgasser tilsammen. Da vil overflata bli gjennomsnittlig 0,8 grader varmere enn nå (minst), og da vil togradersmålet allerede være passert.

Denne temperaturøkningen fører til det som kalles kortsiktig energibalanse. På lengre sikt vil slik oppvarming føre til stadig mindre is og snø, karbonutslipp fra havet, økt utslipp fra tundra som tiner osv., slik at globale temperaturer stiger ytterligere. James Hansen, tidligere leder av NASAs klimaforskning, har ledet ei forskergruppe ved Columbia-universitetet som har studert klimaendringer i forhistoriske perioder, bl a i det Paleosen–Eosen-termale maksimum for 56 millioner år sia. Deres rapport, «Global Warming in the Pipeline», konkluderer med at hvis dagens nivå på klimagasser opprettholdes, fører det til 6 grader oppvarming i løpet av 100 år, og opp mot 10 grader på enda lengre sikt. ( http://www.columbia.edu/~jeh1/Documents/PipelinePaper.2023.05.19.pdf ) Og i dag øker altså atmosfærens innhold av klimagasser fortsatt.

Det blir satt inn tiltak. Utbygging av sol- og vindkraft fortsetter, i økende tempo. Men som ofte ellers reagerer ikke folk, og dermed heller ikke regjeringer, mot truende katastrofer før de skimter dem i synsranda. Og synsranda ligger ofte forbausende nær. Det blir nesten som med begrepet «i manns minne»: Jeg har hørt fra pålitelige kilder at på Mack-kjelleren i Tromsø betegner «manns minne» et tidsintervall på ca. tre kvarter. Sånn er det kanskje med framsikten hos mange også.

Tiltakene blir for kraftlause, og de kommer for seint. Vi trenger effektiv bruk av teknologi som ikke finnes ennå. Problemet er så komplekst at det er vanskelig for både forskere og teknokrater å se og beregne alle ringvirkninger, og hvordan ringvirkningne griper inn i hverandre.

Kampen mot klimaendringer kan antakelig bare føres effektivt nok hvis vi setter verdensledende AI-systemer i gang med å analysere, anbefale og utvikle. La oss bare unngå et AI-system som plutselig skjønner at global oppvarming bare kan stanses ved at det gjøres noe drastisk med rotproblemet, altså den egentlige kilden til alle utslipp.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar