Mange framtidsfortellinger begrenser seg til å se på én utviklingstendens, ett utsnitt av nåtidas mangslungne virkelighet, og forlenge denne ene tendensen inn i framtida – av og til inntil det absurde. Så spinner forfatteren en historie der personen(e) likner til forveksling på mennesker i vår egen samtid, med tanker, holdninger og ideer som har stått på stedet hvil fra 2000-tallet, upåvirket av teknologiske, politiske og økonomiske revolusjoner som skjer i mellomtida. Mange spenningsromaner med handling lagt til kommende århundrer er egentlig cowboy-fortellinger med folk i rare kostymer. På samme måte er mange historiske fortellinger befolket av 2000-tallsmennesker med pappneser.
De beste fortellingene, derimot, klarer å beskrive en fullstendig, fremmedartet og likevel gjenkjennelig verden hvor alle deler stemmer overens: Et vegg-til-vegg-maleri hvor økonomi, politikk, folkeliv, kultur og teknologi henger sammen, hvor handlinga, intrigen, er uløselig knyttet til den verdenen som beskrives, og hvor menneskene tenker, snakker og oppfører seg som om de hører hjemme i akkurat denne verdenen. Et ypperlig eksempel på en truverdig konstruksjon av en framtidsverden befolket av framtidsmennesker er den prisbelønte romanen «The Windup Girl» av Paolo Bacigalupi, fra ei framtid der global oppvarming, genteknologi, ressursutarming og hyppige katastrofer har gjort verden til et enda mer utrygt sted enn i dag.
Eirik Ildahl har skrevet en roman der han fører Bacigalupis utviklingslinjer mange hakk videre: I det 22 . århundre er det etablert globale maktstrukturer som såvidt klarer å holde verden sammen. Noen få superrike mennesker har råd til å skaffe seg udødelige avatarer, slik at de kan transportere bevisstheten sin over i avatarer og leve evig.
Hovedpersonen, Liriel, arbeider for avatariatet, som er av de to maktstrukturene som holder verden i en slags likevekt. Hun er en «martyr» som har viet hele sitt liv til å utføre oppdrag som er nødvendige for å bevare ro og orden. Hun er forbedret både genetisk og teknologisk: Hun har gjeller bak ørene som kan redde livet hennes i en oversvømmelse; hun har utvidet synsspekter og kan se infrarødt lys; hun kan kjenne og sende elektromagnetiske pulser, og hun er trent opp til en formidabel drapsmaskin. Verden er befolket av vanlige mennesker, av mennesker som er forbedret på forskjellige måter, av kloner med eller uten forbedringer, av kyborger og androider, og av dyr som er forbedret, slik at de kan utgjøre (deler av) forbedrete mennesker. Kunstige intellegenser opptrer i alle slags former – blant annet som frittsvevende skyer av nanopartikler.
Intrigen settes i gang av at noen har klart å trenge inn i maktstrukturenes ugjennomtrengelige sikkerhetssystem og foretatt en sabotasjeaksjon som vil få globale og katastrofale konsekvenser. Liriel reiser ut på oppdrag for å finne de skyldige og bidra til å avverge katastrofen. Det viser seg etterhvert at maktstrukturene er mindre oversiktlige enn vi trur; det blir stadig mer uklart hvem som er skurk og hvem som er helt, og hva spillet i det hele tatt går ut på. I sin jakt på de skyldige, hvem det nå måtte være, utfører vår heltinne den ene halsbrekkende operasjonen etter den andre og reiser på livsfarlig oppdrag fra Bouvet-øya til Sibir, til turistfellene under Sahara, til de oversvømte atollene i Maldivene, til et svevende keiserpalass over Kina. Det er et under at hun overlever – og kanskje gjør hun ikke alltid det heller.
Teknologi, kultur, politikk og de forskjellige miljøene henger sammen på en overbevisende måte. Heltinnens overlevelsesevne grenser nok til det eventyrlige, men hennes nagende følelse av ensomhet er svært ekte, og svært overbevisende. Framtidsverdenen tegnes med en frodighet og en fantasirikdom som en nesten må til Jack Vance, verdensbyggernes stormester, for å finne maken til. Og romanen drøfter spørsmål som blir stadig mer aktuelle etterhvert som teknologien freser avgarde med oss i vår egen, ikke særlig idylliske verden.
«Iriel» av Eirik Ildahl bør få MANGE lesere. Den ligger ikke i dynger og lass ved inngangen i de store bokhandlene, men den kan sikkert skaffes fra nettbutikkene til ARK, Tanum og andre. Kast deg på tastaturet!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar