fredag 25. juni 2021

Forfatteren Faldbakken vil ha et lokalsjukehus for Hamar

 

Den politiske konstruksjonen «Innlandet» består av to tidligere fylker: Hedmark (ca 197.000 innbyggere) og Oppland (ca 190.000 innbyggere). Sett fra Oslo er ordet «Innlandet» alt for ofte blitt oppfattet som «Hedmark med nogo attåt». Sånn var det lenge før storfylket ble opprettet. Sånn er det også for den som ser «Innlandet» fra Hamar.

På Hamar bor forfatteren Knut Faldbakken. Han er opprørt over at det nye sentralsjukehuset for «Innlandet» er vedtatt plassert på Moelv, og ikke i Brumunddal. Fra stuevinduet sitt kan han se Dovrebanen, Rørosbanen og E6. Dermed, meiner han, er det åpenbart at sentralsjukehuset aller helst bør ligge på Hamar – i hvert fall ikke lengre borte enn Brumunddal! Moelv ligger riktignok også i Hedmark, men det er ikke godt nok form Faldbakken: For på Moelv blir sentralsjukehuset «bilbasert», og avstanden fra Hamar øker med hele 19 km. Så utfører han det kalkulatoriske mesterstykket å fastslå at disse 19 kilometrene påtvinger «flere tusen ansatte» en pendleravstand mellom 60 og 120 kilometer! Jeg skulle gjerne få innblikk i det magiske regnearket som frambringer et sånt resultat.

Det som kjennetegner de tre trafikkårene som Faldbakken ser fra vinduet sitt, er at de går gjennom de folkerikeste delene av Hedmark. Ingen av dem går gjennom de folkerikeste delene av Oppland. Fra Gran, der jeg bor, kan jeg kjøre til Hamar på en time og tre kvarter – i hvert fall hvis ombygginga og opprustinga av E6 noen gang blir ferdig. Jeg kan også ta bussen til Gran stasjon, reise med Gjøvikbanen til Oslo, og derfra ta Dovrebanen til Hamar. Det tar fra tre timer til en full arbeidsdag, avhengig av togtidene.

Når sentralsjukehuset plasseres på Moelv i stedet for i Brumunddal, øker reiseavstanden for Hamars 30.000 innbyggere med 19 kilometer. Samtidig blir reiseavstanden for Opplands 190.000 innbyggere redusert med de samme 19 kilometrene. Forskjellen mellom Hamar og Oppland er at på Hamar bor Knut Faldbakken. Og sia han har et kjent navn, også i «Aftenposten»s debattredaksjon, får han halvannen side til å klage over den himmelropende uretten han utsettes for. Jeg er helt sikker på at avisen også har mottatt mange innlegg fra sinte opplendinger som misliker at avstanden til sjukehuset skal bli 25 km lengre, men disse innleggene har nok ikke redaksjonen fått plass til, dessverre.

Hamar er en flott by som blant mye annet har en innebygd skøytebane og to irske puber. Byen har også et nedslitt sjukehus, som – i likhet med sjukehuset på Gjøvik – vil bli nedlagt hvis det store, fine, nye sentralsjukehuset for Innlandet blir realisert. Faldbakkens problem er at han ønsker seg et lokalsjukehus for Hamar; ikke et sentralsjukehus for Innlandet. Noen må prøve å forklare ham forskjellen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar