lørdag 8. januar 2022

Kjetil Rolness, gassen og regnestykkene

 

Så var det Rolness igjen, da, populismens intellektuelle alibi i Aftenposten. Han har oppdaget at mange har mistet tillit til regjeringen i det siste. Dette er mat for mons: Rolness henter fort fram alle nettets begrunnelser for tapt tillit og slutter seg helhjertet til dem. Nok en gang oversetter han Facebook-kommentariatets ubeherskete utbrudd til noenlunde velskapte og sammenhengende setninger. Dermed kan du og jeg få våre daglige ergrelser servert i lettleste porsjoner av rettferdig harme og nikke gjenkjennende: Akkurat sånn er det, ja! Han treffer spikeren på hodet. (Kjetil Rolness: «Tilliten rakner», Aftenposten, 8. januar.)

Denne gangen tar han for seg – du gjettet det! - strømpriser, korona og alt som ellers er plagsomt for regjeringen Støre akkurat i dag. Jeg skal ikke gå gjennom hele smørbrødlista; jeg skal bare ta for meg en påstand som gjentas så plagsomt ofte av alle slags populister at jeg vil bidra det vesle jeg klarer til å legge den død og makteslaus: «Vi kan drive vanlige folks strømregninger videre til værs ved å «fullelektrifisere» samfunnet», skriver Rolness. «Inkludert oljeplattformene, med null global klimaeffekt (den sparte gassen blir bare brent i andre land).»

Resonnementet er akkurat det samme som følgende: Hvis du reduserer unødvendig kjøring med dieselkokeren din, fører det bare til at innenlandsk oljeforbruk blir litt mindre, og at eksporten øker tilsvarende. Alle kutt i karbonutslipp her i landet er altså bortkastet; det fører bare til at mer karbon slippes ut i utlandet.

Jeg er helt sikker på at sosiologer, også Rolness, lærer å regne i løpet av utdannelsen. Av og til passer det likevel å glømme logikken og regneferdighetene når de kommer i vegen for et lettvint populistisk poeng:

Det er nemlig slik at gassen som eksporteres i stor grad blir brukt i kraftverk til fortrengsel for køl. Køl slipper ut ca 380 g CO2 pr kWt som blir generert (og ca 1.000 når du regner med at sånne kraftverk bare har en virkningsgrad på 38 %). Naturgass slipper ut halvparten. Noe av gassen går kanskje også til oppvarming, til erstatning for kølkraft – det gir enda større utslippsreduksjoner.

Den gassen vi ikke brenner hvis vi elektrifiserer sokkelen, gir altså reduserte utslipp BÅDE på Nordsjøen OG i Tyskland. - Det kan Rolness finne ut hvis han gidder, men da forsvinner ett av hans retoriske poeng som dogg for sola.

Om dette er den beste bruken av den ekstra elektriske kraften vi (forhåpentlig) kommer til å produserer, veit jeg ikke. Jeg holder en knapp på at det ville være mer effektivt – også i klimasammenheng – å eksportere kraften rett til det krafthungrende tyske markedet, til erstatning for kølkraft. Men det kommer ingen regjering til å våge å gjøre før denne vinterens folkestorm mot strømprisene er glømt. Og det blir den ikke med det første; populistene kommer til å holde vinterens strømkrise levende i vår felles hukommelse i årevis framover, som en dyster advarsel mot strømhandel med det fæle utlandet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar